Samenvatting beleidsplan 2023-2028

Nederland leeft met water. In de loop der eeuwen is het waterbeheer steeds meer verfijnd en geoptimaliseerd. De vele sluizen en stuwen in ons land geven een goed beeld van de waterbeheersing, inclusief de daartoe noodzakelijke (civiel-)technische aanpassingen en ontwikkelingen. Zij vormen daarmee een belangrijke factor van onze waterhuishoudkundige geschiedenis. Bovendien tonen de vele schutsluizen het grote belang van de scheepvaart voor Nederland. Al deze sluizen en stuwen zijn bovendien schitterende iconen in ons laagland. Onze historische sluizen en stuwen zijn het niet alleen waard om te herstellen en te behouden, maar ook om dit erfgoed optimaal en op moderne wijze te benutten.

In de praktijk blijkt echter de kennis over de waterwerken allerminst vanzelfsprekend. Dat besef vormde destijds de kiem voor de Groep Geschiedenis van de Bouwtechniek van de TU Delft om de noodzakelijke kennis over sluizen en stuwen te bundelen en meer focus te geven. Het doel daarbij was aanvankelijk om restauratie-initiatieven beter te faciliteren. Samen met de Federatie Industrieel Erfgoed Nederland (FIEN) werd het initiatief genomen tot oprichting van een stichting voor de monumentale waardering en de instandhouding van historische sluizen en stuwen in Nederland: per 2006 was de Stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland (HSSN) een feit. Inmiddels - zestien jaar nadien- ligt de Stichting HSSN goed op koers en groeide de taakstelling geleidelijk breder uit met meer interne samenhang tussen acties en activiteiten. Tal van werkzaamheden op het terrein van behoud, gebruik en inpassing van monumentale sluizen en stuwen zijn succesvol tot uitvoering gebracht. Het werk is echter nog niet voltooid: met dit beleidsplan worden ontwikkelingen geactualiseerd en in een eigentijdse context geplaatst.

Het beleidsplan biedt tevens een handreiking voor de verdere uitbouw van de stichting voor de periode 2023-2028. Ook wordt vooruit gekeken naar innovaties (bijvoorbeeld Ramspol of de Maeslandtkering) die van historische waarde zijn en de moeite van het behouden waard. Het voornemen is om dit beleidsplan 5-jaarlijks te actualiseren. Het jaarplan is er op gericht om de geformuleerde thema’s en activiteiten in het beleidsplan te verdelen naar concrete acties per jaar.

Download hier het nieuwe beleidsplan.

Tot slot. Dankzij de bestuurders en adviseurs van onze stichting is in co-creatie het nieuwe beleidsplan 2023-2028 ontwikkeld. Echt nieuw is dat wij als bestuur meer de regie willen pakken en de uitvoering van activiteiten in werkgroepen gaan beleggen. Wij denken zo met elkaar meer impact te kunnen genereren en hopelijk ook onze stichting te verjongen. Of dat lukt weten we over ongeveer vijf jaar.

Wilt u of wil jij een bijdrage leveren na het lezen van het plan, neem gerust contact op met één van onze bestuurders via onderstaande gegevens.