Ir. De Kock van Leeuwen Sluizencomplex Schutsluisterug


ALGEMEEN

Plaats
Gouda
Provincie
Zuid-Holland
Status
Onbekend
Monument
Rijk
Stichtingsjaar
1942
Waterweg
Nieuwe Gouwe
Beheerder
Hoogheemraadschap van Rijnland
Ontwerper
Ir. De Kock van Leeuwen, Provinciale Waterstaat

TYPE

Hoofdtype
Schutsluis
Subtype
Riviersluis
Afsluitmiddel 1
Roldeuren
Afsluitmiddel sub 1
Hangende roldeur
Materiaal 1
Staal
Afsluitmiddel 2
Roldeuren
Afsluitmiddel sub 2
Hangende roldeur
Materiaal 2
Staal

DOORGANGEN

Schutlengte
48, 00 [m]
Vaar- /stroombreedte
9,00 [m]
Drempeldiepte KP
- 2,90 [m]
Afsluitmiddel
Roldeuren
Kolk 1
Geconstrueerde kolk Beton
Kolk 2
Onbekend

AFSLUITMIDDEL

Bewegingswerk
Lier met staaldraad
Bediening
Elektromechanisch
Materiaal bediening
Staal
Bijzonderheden

De schutsluis heeft twee roldeuren, die de deurkassen hebben in de sluishoofden aan de kant van Nieuwe Gouwe Oost Zijde. De deuren, bestaande uit over rails lopende roldeuren, zijn dubbel kerend zodat zowel bij hoog als laagwater kan worden geschut. De deuren hangen aan de hierboven gepositioneerde stalen rolbruggen.


BEDIENING

Inrichting
Onbekend
Bediening
Onbekend
Mechanisme
Onbekend
Bijzonderheden

De rolbruggen en de roldeuren bewegen zich bij dit sluizencomplex over een hoog gelegen loopbaan. Ze worden bediend vanaf de buitenste sluishoofden door middel van elektrisch aangedreven lieren. De deuren en de bijbehorende rolbruggen kunnen ook met de hand worden bediend door middel van een slinger vanuit de stalen lierkasten. De deuren en de bruggen worden getrokken door over looprails bewegende rolwagens. Voor het bewegen van de roldeuren wordt gebruik gemaakt van de hiermee verbonden rolbruggen. Als een sluisdeur gesloten moet worden dan wordt eerst de rolbrug over de opening gerold. Vervolgens, deels gelijktijdig, wordt de met de loopbrug verbonden deur uit de kas gerold en sluit dan - hangend aan de brug - de opening af.


BIJZONDERHEDEN

Het ir. De Kock van Leeuwen sluiscomplex is gebouwd in de periode 1940-1942 door en naar ontwerp van ingenieurs van de Provinciale Waterstaat, voor rekening van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het sluizencomplex is gebouwd in het kader van de grootscheepse verbetering van de Gouwe en specifiek voor het afsluiten van het Goudse gedeelte van Rijnlands boezem. Het complex bevindt zich in de Nieuwe Gouwe, die de verbinding vormt tussen de stadsgrachten en het Gouwekanaal en bestaat uit een schutsluis en een keer- annex spuisluis. Hier wordt de schutsluis beschreven.


OP KAART