Stuw Graveterug


ALGEMEEN

Plaats
Grave / Nederasselt
Provincie
Gelderland
Status
Onbekend
Monument
Rijk
Stichtingsjaar
1929
Waterweg
Maas
Beheerder
Rijkswaterstaat
Ontwerper
Ir. C.F. Egelie (Rijkswaterstaat)

TYPE

Hoofdtype
Stuw
Subtype
Schuifstuw
Afsluitmiddel 1
Schuif
Afsluitmiddel sub 1
Glijschuif
Materiaal 1
Staal
Materiaal 2
Onbekend
Bijzonderheden
De stuw bestaat uit twee doorstroomopeningen. Als er niet gestuwd wordt kan ook de scheepvaart van de doorstroomopeningen van de stuw gebruik maken.

DOORGANGEN

Aantal
2
Drempeldiepte NAP
+ 2,70 [m]
Afsluitmiddel
Schuif
Kolk 1
Onbekend
Kolk 2
Onbekend

AFSLUITMIDDEL

Bewegingswerk
Lier met staaldraad
Bediening
Elektromechanisch
Materiaal bediening
Staal
Bijzonderheden
De doorstroomopeningen worden door middel van 20 jukken met daarin 60 schuiven afgesloten. De jukken zijn draaibaar onder aan de brug opgehangen. Dit is het omgekeerde van het Poiree-systeem. Bij een zogeheten Poiree-stuw is de stuw met de jukken draaibaar of neerklapbaar op de stuwbodem geplaats.In de jukken zijn drie schuiven boven elkaar geplaatst, die al naar gelang de afvoer van de rivier, verwijderd of geplaatst kunnen worden. Hierdoor ontstaat een grotere of kleinere doorstroomopening. Door een schuif te verwijderen of te plaatsen wordt ongeveer 20 kubieke meter water meer of minder afgevoerd. Bij een zeer geringe afvoer worden alle 60 schuiven geplaatst en bij ongeveer 1.000 kubieke meter water per seconde worden alle schuiven verwijderd. Daarna worden de jukken met de speciaal daarvoor ontworpen kraanwagens tegen de onderkant van de brug aangetrokken en vastgezet. Het water kan dan vrij afstromen.

BEDIENING

Inrichting
N.V.T.
Bediening
N.V.T.
Mechanisme
N.V.T.

BIJZONDERHEDEN

Stuw Grave bestaat uit twee naast elkaar gelegen stuwdoorgangen. Parallel aan de stuw liggen twee schutsluizen. Over de stuw en de sluizen ligt een verkeersbrug, de John S. Thompsonbrug. De stuw en brug zijn als een geheel gebouwd. In 1929 werd het complex in bedrijf gesteld. Een nieuwe, tweede, sluis werd in 1974 geopend. De huidige beheerder is Rijkswaterstaat Zuid-Nederland. De provinciegrens ligt op deze locatie in het midden van de rivier de Maas waardoor de helft van de stuw in de provincie Noord-Brabant en de rest van de stuw en de schutsluizen in de provincie Gelderland liggen.

OP KAART